Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki
 

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Zawoni

ul. Trzebnicka 11, 55-106 Zawonia

 

Zapytanie ofertowe Nr 2/2020 - posiłki w 2021r. 12/2020 (archiwum)

Zawonia, 2020-12-28

 

ZAPYTANIE OFERTOWE Nr 2/2020

(na podstawie art. 4 pkt 8 ustawy z dnia 29 stycznia 2004r. prawo zamówień publicznych- t.j. Dz.U. z 2019 r.  poz. 1481 ze zm.) bez stosowania przepisów tej ustawy)

Dotyczące zadania pn.

„PRZYGOTOWANIE I DOSTAWA GORĄCYCH POSIŁKÓW DLA DZIECI  ZE SZKÓŁ NA TERENIE GMINY ZAWONIA W ROKU 2021.

 

Gminny Ośrodek Pomocy w Zawoni zaprasza do złożenia oferty  na przygotowanie i dowóz gorących posiłków do szkół na terenie Gminy Zawonia. Wybór wykonawcy prowadzony jest bez zastosowania przepisów ustawy z dnia 29 stycznia 2004r. Prawo zamówień publicznych (t.j. Dz. U. z 2019r.  poz.1481 ze zm.) zgodnie z wyłączeniem wskazanym w art. 4, pkt 8 wyżej powołanej ustawy.

 

I. Nazwa Zamawiającego i adres:

Gmina Zawonia, 55-106 Zawonia, ul. Trzebnicka 11
NIP 915-16-03-787 reprezentowana przez:

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Zawoni
ul. Trzebnicka 11, 55-106 Zawonia

tel.: 71 3128101, fax.:  71 3128103
e-mail: zawonia_gops@pro.onet.pl
strona internetowa: www.zawonia.naszops.pl

 

II. Opis przedmiotu zamówienia:

Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie i dostawa gorących posiłków dla dzieci ze  szkół na terenie gminy Zawonia:

1.Szkoła Podstawowa w Zawoni     – 19 dzieci;

2.Szkoła Podstawowa w Czeszowie – 19 dzieci.

Jest to usługa polegająca na przygotowaniu oraz dostawie w roku 2021 w terminach:

  • od dnia 18.01.2021 r. do dnia 18.06.2021r. oraz
  • od dnia 13.09.2021 r. do 22.12.2021 r.

 w dni nauki szkolnej  gorących posiłków w formie obiadów jednodaniowych dostarczanych w  termosach wraz z naczyniami i sztućcami jednorazowego użytku ogółem dla ok. 38 dzieci.

Obiady jednodaniowe powinny składać się z:

- zupa - 300 g plus wkładka mięsna (mięso wołowe, wieprzowe, drobiowe)- 100 g plus bułka zwykła duża – 100 g – trzy razy w tygodniu, tj. poniedziałki, środy i piątki).

Proponowane zupy: pomidorowa z ryżem lub makaronem, rosół z makaronem, jarzynowa, fasolowa, grochowa, krupnik, barszcz czerwony, żurek (z dużą ilością warzyw drobno pokrojonych lub startych na tarce)

- drugie danie z surówką – dwa razy w tygodniu, tj. wtorki i czwartki – o gramaturze 450 g, składające się z:

Ziemniaki lub makaron lub ryż- 200g + mięso (wołowe, wieprzowe lub drobiowe) lub ryba- 100 g + surówka – 150 g. Podawane mięso nie może być tłuste i przerośnięte. Jednodaniowy gorący posiłek mogą też stanowić: pierogi ruskie, kopytka, kluski śląskie, naleśniki z serem - 450 g.

Wartość kaloryczna posiłku 850 kcal.

Surówki powinny być urozmaicone. Warzywa drobno pokrojone lub starte na tarce.

Zamawiający wymaga, aby Wykonawca przygotowywał posiłki zgodnie z zalecanym modelem żywienia o charakterze prozdrowotnym, w tym m.in. poprzez duży udział warzyw w każdym posiłku. Posiłki powinny posiadać odpowiednie walory smakowe i zapachowe oraz estetyczny wygląd.

Wykonawca jest zobowiązany dostarczyć posiłki we własnych pojemnikach izotermicznych - termosach zapewniających właściwą ochronę i temperaturę oraz środkami transportu przystosowanymi do przewozu żywności, spełniając przy tym wszelkie wymogi sanitarno- higieniczne. Do każdej porcji posiłku powinny być także zabezpieczone naczynia jednorazowe  i sztućce, które muszą posiadać wymagane atesty dopuszczające ich wykorzystanie w żywieniu ludzi.

Gorący posiłek musi odpowiadać normom odżywczym obowiązującym w tzw. Punktach zbiorowego żywienia, tj. posiłki powinny być przygotowywane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia sporządzone z pełnowartościowych, świeżych artykułów spożywczych, posiadających aktualne terminy ważności. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zasadami określonymi w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2019 r., poz. 1252 ze zm.) łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy, w szczególności Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. z 2016r., poz. 1154) . Bezwzględnie należy przestrzegać norm na składniki pokarmowe i produkty spożywcze określone przez Instytut  Żywienia i Żywności.

Zamawiający nie dopuszcza powtarzalności rodzajowo tych samych posiłków  w ciągu dwóch tygodni.

Godziny dostarczania posiłków Wykonawca ustali z Dyrektorami poszczególnych Szkół.

Wykonawca w ramach świadczonych usług jest zobowiązany do współpracy z Dyrektorami Szkół i Kierownikiem Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej.

Zamówienie dotyczy okresu od 18.01.2021 r. do 18.06.2021 r. oraz od 13.09.2021 r. do 22.12.2021 r.

 Przewidywana średnia liczba posiłków wynosi około 38 dziennie i może w trakcie okresu dożywiania ulec zmianie. Zamawiający przewiduje możliwość zmniejszenia lub zwiększenia liczby posiłków dziennie w zależności od potrzeb, jednakże zmiany te nie spowodują zmiany ceny jednostkowej i w przypadku zmniejszenia nie może być podstawą do zgłaszania roszczeń z tytułu niezrealizowanej umowy lub podstawą do odmowy wykonania zamówienia. W przypadku zmiany liczby posiłków, Wykonawca będzie obowiązany do uwzględnienia w tym zakresie zgłaszanych na bieżąco potrzeb mających wpływ na zwiększenie jak i na zmniejszenie liczby posiłków. Przewidywana ilość posiłków w okresie obowiązywania umowy wynosi– 6 800.

Rozliczenie finansowe Wykonawcy usługi  Zamawiającym odbywać się będzie na podstawie faktycznej liczby dostarczonych posiłków i ich ceny jednostkowej. W takim przypadku Wykonawca nie może żądać odszkodowania z tytułu zmniejszenia maksymalnej ilości posiłków opisanych powyżej.

Wykonawca jest zobowiązany do załączenia do oferty jadłospis na pierwszych 10 dni żywienia.

Przedmiot zamówienia dotyczy uczniów szkół, którym decyzją Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Zawoni została przyznana pomoc w formie bezpłatnych posiłków.

Liczba dzieci objętych dożywianiem zostanie przekazana Wykonawcy przez Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej 3 dni przed rozpoczęciem dożywiania.

W ramach zamówienia Wykonawca zobowiązany jest do sporządzania dekadowego jadłospisu i przedkładania go z 3-dniowym wyprzedzeniem Dyrektorom Szkół do wcześniejszego zatwierdzenia; wszelkie zmiany w jadłospisie sugerowane przez Dyrektorów Szkół będą wiążące dla Wykonawcy.

W ramach tych zmian Dyrektorzy Szkół mają prawo wykluczyć dodatkowe rodzaje dań, a wynikać to będzie z preferencji smakowych uczniów.

Posiłki muszą być sporządzone w dniu dostawy, gorące, urozmaicone, smaczne i estetyczne. Muszą posiadać wymaganą przepisami kaloryczność oraz sporządzane zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej. Muszą być wykonywane ze świeżych artykułów spożywczych posiadających aktualne terminy ważności. Próbki posiłków winny być przechowywane przez Wykonawcę w jego siedzibie przez 72 godziny.

Zamawiający nie dopuszcza możliwości przygotowania posiłków z półproduktów. Posiłki powinny być przygotowywane z surowców świeżych i wysokiej jakości z zachowaniem reżimów dietetycznych i sanitarnych.

Transport i dostarczanie posiłków.

Posiłki Wykonawca dostarczać będzie na własny koszt (wraz z załadunkiem i rozładunkiem) samochodem służącym do przewozu gotowych posiłków, spełniającym warunki sanitarne do transportu, we własnych, specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw. Temperatura dania powinna wynosić ok. 75 stopni Celsjusza. W ramach realizacji zamówienia należy zapewnić naczynia i sztućce jednorazowe wykonane z materiałów dopuszczonych do kontaktu z żywnością.

Wykonawca zobowiązany jest do utrzymywania w należytej czystości termosy, w których przewozi gorące posiłki. Wykonawca  termosy  myje u siebie w firmie.

Zamawiający zastrzega sobie prawo przeprowadzenia badań sprawdzających posiłki, pod kątem sprawdzenia ich temperatury, gramatury, kaloryczności, zalecanych norm żywieniowych, jakości wykorzystywanych surowców . W przypadku stwierdzenia , że posiłek nie spełnia parametrów określonych w obowiązujących przepisach oraz w  niniejszej SIWZ kosztami badania Zamawiający obciąży Wykonawcę.

Wykonawca zobowiązany jest podać dokładny adres pod którym przygotowywane będą posiłki.

 

III. Termin realizacji zamówienia:                

Termin realizacji zamówienia - rok 2021 w okresie od dnia 18.01.2021 r. do 18.06.2021 r. i  od 13.09.2021 r. do 22.12.2021 r. w dni nauki szkolnej, z wyłączeniem dni wolnych od nauki, szczegółowo ustalonych z dyrektorami poszczególnych szkół.

Miejsce realizacji zamówienia:

Gmina Zawonia:

1.Szkoła Podstawowa w Zawoni, ul. Szkolna 26,

2. Szkoła Podstawowa w Czeszowie, ul. M. Konopnickiej 18

 

2. Osoby uprawnione do porozumiewania się z Wykonawcami:

1) Osobą upoważnioną ze strony Zamawiającego do kontaktowania się  z wykonawcami jest:

Jadwiga Lenio- Kierownik GOPS

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Zawoni, ul. Trzebnicka 11, 55-106 Zawonia. W dniach i godzinach pracy Zamawiającego.

IV. Opis sposobu obliczania ceny oferty.

1. Cenę ofertową należy podać w walucie PLN uwzględniając wszystkie koszty związane z przedmiotem zamówienia: koszty przygotowania i dostarczenia posiłków wraz z naczyniami i sztućcami jednorazowego użytku do każdego posiłku.

V. Opis sposobu przygotowania oferty:

1) Oferta musi zawierać:

a) wypełniony formularz ofertowy według załączonego druku (załącznik nr1),
b) Oświadczenie Wykonawcy o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu (załącznik nr 2)
c) Jadłospis na pierwsze 10 dni żywienia
d) zaakceptowany wzór umowy (załącznik nr 3)

2) Wykonawca ma prawo złożyć tylko jedną ofertę.

 

VI. Miejsce oraz termin składania ofert.

1.Ofertę należy złożyć na adres Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Zawoni, ul. Trzebnicka 11, 55-106 Zawonia., pokój nr 02 (parter budynku Urzędu Gminy), nie później niż do 07 stycznia 2021 r. do godz. 12,00.

2. Koperta powinna być oznaczona następująco:

Kopertę oznakowaną nazwą Wykonawcy należy zaadresować:

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Zawoni, ul. Trzebnicka 11, 55-106 Zawonia i opisać „ Oferta na przygotowanie i dostawę gorących posiłków dla dzieci ze szkół na terenie Gminy Zawonia w roku 2021”.

Po dokonaniu wyboru Zamawiający skontaktuje się tylko z tym Wykonawcą, który złożył najkorzystniejszą ofertę.

VII. Opis kryteriów, którymi Zamawiający będzie się kierował przy wyborze oferty wraz z podaniem znaczenia tych kryteriów.

Ocena punktowa kryterium dokonana zostanie zgodnie z formułą:

-wg kryterium cena:

 

                                        Cena minimalna brutto

                        Wc = ---------------------------------------------- x 100

                                    Cena ofertowa w badanej ofercie

 

-wg kryterium cena ofertowa: 100 %

Za ofertę najkorzystniejszą uznana zostanie oferta, która w sumie uzyska największą ilość punktów.

 

Zatwierdził:
Kierownik Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej
Jadwiga Lenio

Załączniki:

zapytanie posiłki - załączniki PDF

Utworzono dnia 30.01.2021, 16:03

zapytanie posiłki - załączniki LibreOffice odt

Utworzono dnia 30.01.2021, 16:03

zapytanie posiłki - załączniki Word docx

Utworzono dnia 30.01.2021, 16:03

Informacje

Liczba wyświetleń: 211
Utworzono dnia: 30.01.2021
Dokument wprowadził:
archiwalny BIP
Dokument opublikował:
archiwalny BIP
Dokument wytworzył:
archiwalny BIP
Wytworzono:
archiwalny BIP

Historia publikacji

  • 30.01.2021 16:09, Administrator BIP
    Edycja dokumentu: Zapytanie ofertowe Nr 2/2020 - posiłki w 2021r. 12/2020 (archiwum)
  • 30.01.2021 16:03, Administrator BIP
    Dodanie załącznika: zapytanie posiłki - załączniki PDF
  • 30.01.2021 16:03, Administrator BIP
    Dodanie załącznika: zapytanie posiłki - załączniki Word docx