Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki

PO PŻ PODPROGRAM 2017 – efekty

Utworzono dnia 29.06.2018

PO PŻ PODPROGRAM 2017 – efekty

  1. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Zawoni we współpracy z Bankiem Żywności we Wrocławiu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  sierpień 2017 – czerwiec 2018.
  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
  1. Pomoc żywnościowa trafiła do 631 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu gminy Zawonia.

4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

- 29,5683 ton żywności;

- 2310 paczek żywnościowych;

5. W ramach Podprogramu 2017 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 12 warsztatów edukacyjnych, w których wzięły 119 osoby

6. Rodzaje warsztatów:

  • Ekonomiczne - 4 spotkania dla  56 uczestników
  • Żywieniowe – 3 spotkania dla 55 uczestników
  • Kulinarne - 2 spotkania dla 44 uczestników
  • Aktywizacja zawodowa – 1 spotkanie dla 16 uczestników
  • Niemarnowanie żywności – 2 spotkania dla 41 uczestników

Zegar

Kalendarz

Pn
Wt
Śr
Cz
Pt
Sb
Nd
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30