PO PŻ PODPROGRAM 2017 – efekty
- Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Zawoni we współpracy z Bankiem Żywności we Wrocławiu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
- Pomoc żywnościowa trafiła do 631 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu gminy Zawonia.
4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 29,5683 ton żywności;
- 2310 paczek żywnościowych;
5. W ramach Podprogramu 2017 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 12 warsztatów edukacyjnych, w których wzięły 119 osoby
6. Rodzaje warsztatów:
- Ekonomiczne - 4 spotkania dla 56 uczestników
- Żywieniowe – 3 spotkania dla 55 uczestników
- Kulinarne - 2 spotkania dla 44 uczestników
- Aktywizacja zawodowa – 1 spotkanie dla 16 uczestników
- Niemarnowanie żywności – 2 spotkania dla 41 uczestników