Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki

POPŻ 2014-2020 Podprogram 2017

Utworzono dnia 30.09.2017

POPŻ 2014-2020 Podprogram 2017

INFORMACJE OGÓLNE

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Zawoni informuje, że we współpracy z Bankiem Żywności we Wrocławiu rozpoczął realizację Programu Operacyjnego Pomocy Żywnościowej 2014-2020 (PO PŻ) – Podprogram 2017, który jest krajowym programem operacyjnym współfinansowanym ze środków Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

Celem tego Funduszu jest ograniczanie ubóstwa poprzez zwiększenie bezpieczeństwa żywnościowego osób najbardziej potrzebujących i realizację działań na rzecz włączenia społecznego. Realizowany jest on we wszystkich krajach Unii Europejskiej i współfinansowany w 85% ze środków UE.

Pomoc w ramach PO PŻ kierowana jest do osób i rodzin o niskich dochodach i udzielana jest w formie paczek żywnościowych lub posiłków.

Jak skorzystać ze wsparcia Programu?

Osoby, których dochód nie przekracza 200 % kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj.  1268 zł dla osoby samotnie gospodarującej i 1028 zł dla osoby w rodzinie mogą uzyskać skierowanie do otrzymania pomocy żywnościowej w ośrodku pomocy społecznej właściwym dla ich miejsca zamieszkania.

Dostawy  z Banku Żywności we Wrocławiu rozpoczną się w miesiącu październik 2017r.. Dystrybucja bezpłatnej żywności prowadzona jest przez Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Zawoni każdorazowo po otrzymaniu dostawy. Dokładne daty wydawania żywności umieszczane będą każdorazowo na stronie internetowej i tablicy ogłoszeń GOPS. Mieszkańcy będą też informowani telefonicznie przez pracowników socjalnych. Informacje o terminach wydawania żywności będą przekazywane także przez sołtysów.

PACZKI I POSIŁKI

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Zawoni nie pobiera od odbiorców końcowych jakichkolwiek opłat za wydaną żywność ani nie uzależnia wydania żywności od jakichkolwiek świadczeń na rzecz GOPS w Zawoni.

Artykuły spożywcze dostępne w podprogramie 2017

  1. Groszek z marchewką w opakowaniach jednostkowych 400 g,
  2. Fasola biała w opakowaniach jednostkowych 400 g,
  3. Koncentrat pomidorowy w opakowaniach jednostkowych 350 g
  4. Buraczki wiórki w opakowaniach jednostkowych 350 g,
  5. Powidła śliwkowe w opakowaniach jednostkowych 300 g,
  6. Makaron jajeczny w opakowaniach jednostkowych 500 g,
  7. Makaron kukurydziany bezglutenowy w opakowaniach jednostkowych 500 g,
  8. Ryż biały w opakowaniach jednostkowych 1 kg,
  9. Kasza gryczana w opakowaniach jednostkowych 500 g,
  10. Herbatniki maślane w opakowaniach jednostkowych 200 g,
  11. Mleko UHT w opakowaniach jednostkowych 1 l,
  12. Ser podpuszczkowy dojrzewający w opakowaniach jednostkowych 400 g,
  13. Gulasz wieprzowy z warzywami w opakowaniach jednostkowych 850 g,
  14. Szynka drobiowa w opakowaniach jednostkowych 300 g,
  15. Szynka wieprzowa mielona w opakowaniach jednostkowych 300 g,
  16. Pasztet wieprzowy w opakowaniach jednostkowych 160 g,
  17. Filet z makreli w oleju w opakowaniach jednostkowych 170 g,
  18. Cukier biały w opakowaniach jednostkowych 1 kg,
  19. Olej rzepakowy w opakowaniach jednostkowych 1 l,
  20. Miód wielokwiatowy w opakowaniach jednostkowych 0,4 l,
  21. Kabanosy wieprzowe w opakowaniach jednostkowych 360 g.

DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Zawoni będzie realizował działania towarzyszące takie jak:

Warsztaty edukacji ekonomicznej- racjonalne gospodarowania budżetem domowym

Wykład na temat zdrowej żywności i rozpowszechnianie przepisów kulinarnych z wykorzystaniem produktów otrzymanych w ramach PO PŻ

Aktywizacja zawodowa i społeczna,

Bank Żywności we Wrocławiu na rzecz podopiecznych Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Zawoni, przy współpracy z GOPS) będzie realizował działania, takie jak:

warsztaty kulinarne (wspólne przygotowywanie posiłków prostych, pożywnych i zdrowych, z wykorzystaniem żywności z POPŻ oraz produktów sezonowych i lokalnych)

warsztaty edukacji ekonomicznej (nauka tworzenia, realizacji i kontroli realizacji budżetu domowego, ekonomicznego prowadzenia gospodarstwa domowego, z uwzględnieniem wszystkich finansowych i rzeczowych dochodów rodziny, w tym darów żywnościowych)

warsztaty żywieniowe (zasady zdrowego odżywiania, potrzeby żywieniowe, żywienie w różnych chorobach).

 

Zegar

Kalendarz

Pn
Wt
Śr
Cz
Pt
Sb
Nd
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30