PODPROGRAM 2019 – efekty
1. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Zawoni z terenu województwa dolnośląskiego przy współpracy z Bankiem Żywności we Wrocławiu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020.
2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
• warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
• skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane);
• mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający);
• mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju);
• cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy);
• tłuszcze (olej rzepakowy);
• dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
2. Pomoc żywnościowa trafiła do 633 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa dolnośląskiego.
3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 27 53900 ton żywności;
- 1 771 paczek żywnościowych;
4. W ramach Podprogramu 2019 dla 81 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 4 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
• edukacji finansowej - 2 spotkania dla 40 uczestników;
• kulinarnych - 2 spotkania dla 41 uczestników.